Запчастини з Польщі

Що варто знати про системи EGR?

Що варто знати про системи EGR? Зміст статті
  1. Що таке ЕГР?
  2. Чистка ЕГР
  3. Як працює клапан ЕГР?

EGR (Exhaust Gas Recirculation) — система рециркуляції відпрацьованих газів у ДВЗ, вона розроблена з метою зниження кількості шкідливих викидів в атмосферу. EGR має просту та ефективну конструкцію. Використання EGR обов'язкове для всіх автомобілів, що сходять з конвеєра. Встановлюється на бензинові, дизельні та газові двигуни.

Що таке ЕГР?

Клапан EGR встановлюється на автомобіль з міркувань екології, він ніяк не покращує технічні характеристики автомобіля. Але з огляду на кількість автомобілів на дорогах, такі заходи зниження шкідливих вихлопів цілком виправдані.

Що таке ЕГР? Система, яка відповідає за рециркуляцію відпрацьованих газів. Вихлопні гази автомобіля мають складний склад, це різні сполуки з високим ступенем токсичності. До небезпечних сполук відносять оксид азоту, оксид вуглецю, вуглеводень. Шкідливі сполуки на основі вуглецю нейтралізують за допомогою каталітичних нейтралізаторів. Але вони практично не ефективні проти оксиду азоту, саме для зменшення цієї шкідливої сполуки було розроблено систему EGR.

ЕГР у машині має простий принцип роботи - за допомогою клапана частина вихлопних газів автомобіля перенаправляється назад у двигун, де вони повторно згорають за умови зниженої температури горіння і меншої кількості кисню. Це зменшує кількість шкідливих сполук у вихлопах щонайменше вдвічі. Перші EGR в автомобілях були пневматичними, зараз їх удосконалили, вони стали частиною системи управління двигуном. Подача вихлопних газів у двигуні контролюється кількома датчиками, основні з них: THW, THA, TPS, MAP/MAF-sensor.

У різних автомобілях система EGR має суттєві відмінності, але найнадійнішими та найефективнішими вважаються ті, що працюють на підставі даних датчика THW. У цьому разі система рециркуляції відпрацьованих газів вмикається, коли двигун виходить у робочий режим 900-1200 обертів на хвилину.

Як і будь-яка інша система автомобіля, ЕГР має свій робочий ресурс, потребує періодичного технічного обслуговування і ремонту. Як правило, ТО для системи ЕГР проводять не рідше, ніж через 100-200 тисяч кілометрів пробігу.

Чистка ЕГР

Ознаки, що вказують на необхідність чищення ЕГР:

  • Поява чорного диму з вихлопної труби;
  • Збільшення витрати палива;
  • Нестабільні холості оберти;
  • Швидкість набирається ривками;
  • При скиданні газу чути нехарактерні хлопки;
  • Автомобіль втрачає потужність.

Основні причини виходу з ладу системи ЕГР — це утворення нагару в результаті горіння палива. Через нагар клапан може заклинити у відкритому або закритому положенні. Також система ЕГР може вийти з ладу, якщо несправний сам двигун автомобіля. Встановити точну причину допоможуть на автосервісі.

З огляду на складність доступу до системи ЕГР, для цього необхідно розібрати значну частину автомобіля, її зазвичай рекомендують не чистити, а просто міняти зношені деталі новими. Це надійніший варіант і дозволить уникнути позапланового розбирання авто та оплати цієї роботи.

Як працює клапан ЕГР?

Для чого потрібен клапан ЕГР? Він необхідний для зниження кількості оксиду азоту і деяких інших шкідливих речовин у вихлопах автомобіля.

Який у системи ЕГР принцип роботи? Досить простий, частина вихлопних газів за допомогою клапана перенаправляється у впускний колектор з випускного, де суміш згорає. Одержуваний вихлоп має менший ступінь токсичності. Так виглядає принцип роботи клапана ЕГР, якщо описати його коротко.

Також варто враховувати, що для горіння необхідний кисень, він виступає в ролі каталізатора. Що більше кисню, то вищою буде температура горіння. Але кількість кисню в суміші повітря і вихлопних газів невисока, температура в камері згоряння невисока, це знижує кількість оксидів азоту у вихлопі. Численні тести систем EGR показують, що їхнє використання дає змогу знизити концентрацію оксидів азоту майже вдвічі. Також це знижує споживання палива автомобілем десь на 3%.

Системи ЕГР встановлюються на всі автомобілі, починаючи зі стандарту ЄВРО-2, їхня ефективність постійно поліпшується. Нові моделі автомобілів вже проєктуються таким чином, щоб ЕГР був обов'язковою системою в роботі авто. У цьому разі вимкнення ЕГР негативно позначається на роботі двигуна та автомобіля загалом. Рекомендуємо відповідально ставитися до обслуговування автомобіля, своєчасно проводити ремонт і чистку системи ЕГР.